keskiviikkona, helmikuuta 09, 2022

Pikakolmioita ja tilkkumessut

 

Teen aika usein pikakolmioita, alias kolmioneliöitä tai alias HST blokkeja ja olen löytänyt niiden tekemiseen nyt pari uutta välinettä, joita piti tietysti kokeilla. Lopussa on myös infoa tulevasta messutapahtumasta, joten kurkkaa ainakin sinne, ellei neliöt kiinnosta. 
Tässä meneillään viimeisin työni, johon pitää ommella aika kasa blokkeja, joten mitä kätevämmin niitä saa tehtyä, sitä parempi.  

Tällä systeemillä olen aina ommellut pikakolmioita. Piirrän viivan kulmasta kulmaan, ompelu viivan molemmin puolin paininjalan etäisyydeltä ja leikkaus viivaa pitkin. Piirrosviivan voi korvata silittämällä taitoksen mutta se tuntuu jotenkin vaivalloiselta. Hyvin toimiva tapa tämä perinteinenkin.

Soilella Tilkkupajassa oli tällainen Omnigridin viivainsetti, jonka avulla piirretään tikkausviivat. Saumanvaroiksi jää 1/4" kun palat leikataan erilleen. Laitoin tuollaiset liukuestopalat viivaimen alle, sillä muutoin se lipeää helposti. Pitempi viivain on isommille blokeille. Varsin kätevä systeemi ja piirrosviivaa pitkin on helppo ommella. Niin tässä kuin edellisessäkin, tulee tietysti vielä samanlainen neliö vastakappaleeksi ommellessa. Soile kertoi teipanneensa viivaimen alustaan ja sujauttaa kankaan sinne alle. Tosin silloin täytyy olla hieman korkeammat liukuesteet kuin mitä nämä minun on. 

Diagonal seam tape on teippiä, jota hankin Sentistä&Tuumasta. Se asetetaan ompelukoneeseen niin, että tuo punainen viiva kulkee samassa suunnassa neulan kanssa. Katkaisin teipin tuosta tarvikelaatikon kohdalta ja kiepautin sen sinne alle, sillä välillä pitää päästä ottamaan jotakin laatikosta.

Ompelu aloitetaan paininjalan etäisyydeltä kulmasta ja toinen kulma osuu oikealla olevaan mustaan viivaan. Ommellessa seurataan, että kulkee mustaa viivaa pitkin. Samalla systeemillä toinen reuna. Teippiä voi myös käyttää apuna mm. lentäviin hanhiin. Kattavammat ohjeet ja kuvat löytyy täältä.
Tämä systeemi tuntui aluksi hieman oudolta, kun piti seurata tuota kulman kulkua, eikä neulan kohtaa mutta kun pääsi vauhtiin, ompelu oli tosi nopeaa ja kätevää. 

Trimmaamiseen on omia viivaimia mutta itse käytän tätä 6" x 6" neliöviivainta, joka on näppärä ja tukeva. Tykkään tehdä neliöistä aina vähän reiluja, että niissä on trimmausvaraa.
Toimivia tapoja nämä kaikki merkitsemiskeinot. Ainakaan tällä hetkellä en osaa sanoa mikä olisi suosikkini mutta varmasti käytäntö tulee sen näyttämään. Nämä pinkit blokit oli tarkoitus tulla työn keskustaksi mutta se ei näyttänytkään kivalta, joten niitä on nyt kasa odottamassa johonkin toiseen tarkoitukseen.


                                                       
Olen seurannut useamman vuoden ajan tilkkuilijoiden postauksia Mäntyharjun kansalaisopiston kesäkursseilta ja siellä on vaikuttanut olevan erityisen hauskaa ja opiskelijat ovat olleet tyytyväisiä. Tulevana kesänä toiminta laajenee ja siellä pidetään ensimmäiset tilkkumessut 1-2.7.2022. Opisto järjestää tapahtuman ja Sanna Paranko, monelle tuttu opettaja, on mukana tapahtuman järjestelyissä . 
Tarjolla tulee olemaan kädentaitajia tuotteineen, monenlaisia tilkkutyötarvikkeita, kankaita, työpajoja, luennoitsijoita, esittelyitä ja muita aiheeseen liittyvää. Myyntipaikat ovat maksuttomia kaikille näytteilleasettajille, joten luulenpa, että tarjonta tulee olemaan sen vuoksi yltäkylläistä. Tässä olisi myös oiva tilaisuus lähteä myymään omia tuotteitaan ja pitämään pop-up kauppaa. Minunkin on tarkoitus pitää siellä jonkinlainen "juttutuokio" omasta tilkkuilustani. 
Majapaikkakin on jo varattuna ja sellainen löytyi Villa Aurorasta.
Hienoa, että tällainen tapahtuma järjestetään, niitähän ei ole meillä ollenkaan liikaa. Kannattaa merkata jo nyt kalenteriin tuo päivä ja varata siihen pari lomapäivää, että ei vaan mene ohi koko lysti. 
Lisätietoa ja yhteystietoja löytyy täältä
 

11 kommenttia:

  1. Kiva Saija kun kerroit messuista! Minähän en tietenkään yksin järjestä messuja vaan Mäntyharjun kansalaisopisto on siinä järjestäjänä. Mutta kuten kerroit niin siellä on tosi paljon mielenkiintoista katsottavaa, koettavaa ja ostettavaa. Toivomme runsasta osallistumista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muotoilin lauseen uudelleen, niin siitä selviää asia nyt paremmin :) Todellakin toivotaan, että väki lähtee liikkeelle!

      Poista
  2. Olipa kiva kun olet vertaillut nämä eri mahdollisuudet tehdä pikakolmioita ja kerrot niistä meille:) Nyt voi sitten miettiä jatkaako vanhalla tekniikalla vai lähteekö ostoksille;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä, konstit on monet ja jokaiselle löytynee se suosikki tekniikka näihin blokkeihin :)

      Poista
  3. Kiitos, että jaoit kolmioden tekoon uusia apuvälineitä. Itse ompelen pikakolmioita monta kerralla piirtämällä kankaan pinnalle vierekkäisiä neliöitä ja ompelemalla niihin lävistäjät, kuten sinä teet yhden kolmion kanssa. Kiva, että on tulossa käsitöihin liittyviä tapahtumia, niitä olen kaivannut suunnattomasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on myös hyvä systeemi, etenkin jos tarvitsee useita samoja yhdistelmiä.
      Sanopa muuta, tapahtumia on kaivattu. Toivotaan tälle tapahtumalle runsaslukuista osallistumista :)

      Poista
  4. Mielenkiintoisia apuvälineitä. Kiitos esittelystä! Samoin teen paloihin trimmausvaran. Trimmaaminen ei ole ihan mieluisinta hommaa, mutta ehdottomasti kannattavaa:) Aika jännää taas päästä tapahtumiin!

    VastaaPoista
  5. Uusia työvälineitä on kiva oppia heti hyödyntämään. Monta tapaa päästä maaliin.
    Ihanaa, että voidaan purkaa rajoituksia ja päästään taas messuille ja tapahtumiin, vaikka ei jemmat ole rajoitustenkaan aikana päässyt tyhjentymään 😊

    VastaaPoista
  6. Kaikki hyvin toimia ja kiva kun on vara valita! Juu, aina tulee ostettua jotain tapahtumista mutta kiva on tavata ihmisiäkin ihan livenä :)

    VastaaPoista
  7. Hyviä vinkkejä kolmioiden tekemiseen, uusia tapoja ja välineita! Kiva, kun tulee uusia tilkkumessuja tänne kotimaahan ja ihmiset pääsee tapaamaan toisiaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, hienoa kun järjestetään uusia tapahtumia, ei niitä liikaa ole :)

      Poista

Paljon kiitoksia kommentistasi :)