keskiviikkona, huhtikuuta 24, 2019

Sulkasatoa

Scroll down for English please.

QA0A4753
Kävin jokunen viikko sitten lohjalla viikonlopun kestävällä tilkkukurssilla, jonka opena oli Sanna Paranko. Eräs aiheista oli sulat. Olen ommellut sulkia aikaisemminkin mutta tämä tehtiin hieman eri systeemillä. Tein kurssilla yhden blokin, kotona lisäilin siihen vähän kangasta ja ompelin sen pussukaksi. Tällainen siitä syntyi.

Neulatyyny
Ompelin kaitaleita yhteen sen verran reilusti, että siitä jäi jäännöspaloja. Kun mitäänhän ei heitetä roskiin, tein lopuista paloista pikkuisen neulatyynyn. Ei ehkä paras mahdollinen käytössä, sillä saumoja on paljon ja se tekee pinnasta hieman kovan.

Ompelu
Olen monesti halunnut kokeilla, kuinka seisovalteen ompelu minulta sujuisi, sillä jotkut ompelevat vallan seisten. Kun ostin uuden työpöydän jokin aika sitten, halusin siinä olevan nosto mahdollisuuden. Tämä pöytä on halpa Ikean malli mutta ajaa kyllä asiansa.
Asento vaatii hieman totuttelua, sillä aika paljon tulee painoa yhdelle jalalle, kun toinen on paininjalalla. Olen tottunut polvinostimeen, joten paininjalan nosto seisten sen avulla on hieman hankalaa, onnistuu kyllä mutta täytyy taiteilla.

Ompelu
Etenkin sellaiseen työhön, jossa leikataan välillä paloja ja taas ommellaan, seisominen on tosi hyvä juttu. Minun työhuoneessa se toimii erityisen hyvin, sillä leikkuupöytäni on ihan selän takana, eikä tarvitse muuta kuin kääntyä. Enimmäkseen kyllä istun mutta on mukava kun on mahdollisuus välillä vaihtaa.


Sähköinen pöytä olisi hieno mutta eihän sitä tule niin usein nosteltua ylös alas, etteikö jaksaisi kammesta veivata. Ompeletteko koskaan seisten?
Toivotan nyt jo varuksi hauskaa vappua, jos ei tule sitä ennen kirjoiteltua!

                                                                     ****

Some weeks ago I was on the quilt course. One of the themes were feathers. I have made a feather quilt before but this was made little different. I made one test block and at home it turned out a frame pouch. A little pincushion is made of its leftover fabrics. The pincushion is not the best one because there are so many seams and it's little hard to press needles into it.
I have always wanted to try standing sewing. I have bought a new table some time ago. It's a cheap one from Ikea but quite ok and it's possible to lift up. It's nice to stand but not long at a time because weight is on the left foot. If I sew and cut by turns it works well because cutting table is behind my back. I just have to turn around. An electric table would be cool but this is not difficult to lift up and down. How do you sew?

36 kommenttia:

 1. Työergonomiaan ei pitäisi joutua kiinnittämään huomiota, vaan se tulee itsestään. Vai tuleeko? No ei. Siksi on hyvä, että jokaiselle mitalle olisi hyvä säätömahdollisuus, tekee sitten mitä vaan. Oman ryhdin oikaisu tulee eteen monta kertaa päivän aikana, kun huomaa, että ollaan lässähdetty.
  Kaunis sulkapinta, sekä neulatyyny. Lyhytkurssit ovat inspiroivia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No eihän se tule itsestään. Niska ja hartiat jämähtävät ensimmäisenä. Välillä huomaan ettei henkikään kulje kun olen lässähtänyt niin huonoon ryhtiin. Taukojumppa kunniaan!

   Poista
 2. Minulla on tikkauskoneen pöytä nostettu ylös, mutta istun satulatuolilla, tai oikeastaan nojaan siihen, niin paino ei jää yhdelle jalalle. Tykkään siitä ompeluasennosta. Tavallinen kone on vanhalla ja painavalla koivuisella kirjoituspöydällä, ei ergonomisin vaihtoehto, mutta siitä pöydästä en luovu. Olen tuota Ikean nostettavaa pöytää havitellut leikkuupöydäksi, jos olisi tilaa sille. Mutta ei ole.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Satulatuoli voisi olla tosi hyvä. Joskus olenkin miettinyt jonkin vastaavan selkänojattoman tuolin hankkimista. Kun tulee vastaan mieluinen, ostan. Jotkut huonekalut ovat vaan niin rakkaita, että niistä ei voi luopua edes ergonomian takia :)

   Poista
 3. Ihana pussukka ja neulatyyny!
  Minulla on töissä sähköpöytä ja aika usein seison, ehkä enemmän, kuin istun tätä nykyään. Seisomisen ja istumisen vaihtelu pitää olla aika tihuuseen, joten seisaaltaan ompelu voi olla pahakin, jos liian kauan seisoo, mutta säädettävä pöytä on kyllä ompelussa ja leikkuupöytänä oikein hyvä ja satulatuoli siihen lisäksi, joten voi vaihdella ompelu ja leikkuu työskentelyn korkeutta. Haluaisin myös leikkuupöydäksi säädettävän pöydän.
  Sinun järjestely näyttää hyvältä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Asennon vaihtelu on tosiaan hyväksi. Hienoa että työpaikoillakin on mahdollisuus vaihdella asentoa!

   Poista
 4. Ihanat ompelukset! Enpä ole seisten ompelua kokeillut eikä minulta taitaisi tuo pöydän nosto edes onnistua. Pöytä on täynnä sen sekalaista tavaraa :) sinun työhuoneeseen on kadehdittan upea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia! Minunkin ompelupöytä on aina täynnä tavaraa, kuvaan vähän tyhjensin liikoja romuja :)

   Poista
 5. ...Пробовать надо разные положения во время шитья.Стоя шить удобно, если не долго.
  Приятно смотреть на Вас в работе:)
  Перо шикарное!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Спасибо. Стоять иногда приятно. От этого также легко избавиться. :)

   Poista
 6. Söpö kukkaro. Jos joudun hankkimaan uuden pöydän, päädyn varmasti nostopöytään. Minulla on polkimen lisäksi mahdollisuus käyttää start/stop nappia, joka on kätevä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia. Minunkin koneesta löytyy start/stop mutta en millään meinaa tottua sen käyttöön. Olisi kyllä hyvä opetella, niin voisi seistä paino molemmilla jaloilla.

   Poista
 7. Sulla on meleko kaunis työsoppi. Oikein ompelukone tilkkuiltuna seinällä. Vau, etten muuta sano. Ja pöydän päässä on viivaimet hollilla rivissä. Pitääpä tutkia pystyykö mun pöydän päätyä hyödyntämään koukuille. Nostettavasta pöydästä ei ole kokemusta, mutta juuri ostaa päräytin satulatuolin. Alku aina hankalaa, tuntuu että se ei ole oikein sopivalla korkeudella, enkä saa sitä enää alaspäin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Kyllä tässä työhuoneessa viihtyy, välillä vähän liiankin hyvin:) Jos tuoli ei mene alemmas niin ehkä pöydän jalkojen alle saisi jotain korotukseksi. Pöydän pääty on loistopaikka säilytykselle!

   Poista
 8. Aivan herkut värit sinun pikku ompeluksissasi!
  Itselläni tulee jonkun verran ommeltua käsikaasulla eli kaasunappipohjaan ja menoksi. Sitä varmaan käyttäisin enemmän, jos ompelisin seisaaltaan. Minä olen räätälöinyt itselleni työtuolin sellaisesta isosta johtajan tuolista. Poistatin siitä selkä- ja käsinojat. Se on hyvän mallinen istua, pyörii ja nousee myös. Mahtuu hyvin pöydän alle silloin, kun sitä ei tarvita. Kyllä istuimella on väliä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käsikaasuun pitäisi opetella, siitä olisi iso apu. Tuolisi kuulostaa toimivalta, ihan täydelliseltä. Täytyy pitää silmät auki, josko sellainen sattuisi kohdalle!

   Poista
 9. Voi mikä sulkapussukka <3 Töissä aika oman pöydän ääressä menee nykyään lähinnä seisten, mutta ompelut teen niin kippurassa, että sessioiden päätteeksi vaapun kuin ankka :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia. Tunnistan itsestäni tuon ankkamaisen tunteen :))

   Poista
 10. Så vackra saker du sytt--jag förstår inte hur du hinner. Hoppas du firade påsk lite grand--i alla fall:-)))-och inte bara vid symaskinen.
  Soliga hälsningar och friska vindar från Gudrun

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tack!! Jag sydde väldigt lite på påsk. Det var ett bra väder och jag var mycket utomhus :)

   Poista
 11. Söpö pussukka♥
  Sähköpöytä olisi mulle mieleinen varsinkin leikatessa. Ehkä tohon ompeluunkin tottuisi seisten, miksei. Hyvältä näyttää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Seisovilteen ei ole ihan luontaista mutta mukavaa vaihtelua!

   Poista
 12. Ihana sulka ��
  Minä yritän aina välillä ommella seisten. Pitäisi harjoitella enemmän ☺️
  Sulla on ihana leikkuupöytä! Ootko joskus esitellyt sitä? Itsellä juuri suunnitteilla uusi ja isompi ��

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Sama juttu, harjoittelua vaatii ja käsikaasuunkin olisi pitäisi totutella. Leikkuupöydästä on on juttua sivupalkin ”työhuone” kohdassa. Myös ”ostoksia” kohdasta uusimmassa kirjoituksessa on jotain. Haaveilen myös isommasta pöydästä, ainakin isommasta pöytälevystä.

   Poista
 13. Kaunis pussukka ja neulatyyny. Joskus kun ompelen jotakin jossa täytyy tiuhaan silitellä,
  en aina jaksa istahtaa välillä. Mutta se on aika koominen asento, kun pöytä on kuitenkin ihan tavallinen työpöytä ilman nostomahdollisuutta.. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Heh...no joo, voin kuvitella, ergonomia ei ihan kohdillaan :))

   Poista
 14. En ole koskaan kokeillut ommella seisten, mutta tietokonepöytäni on nostettava ja usein seison ja käsittelen kuviani :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Työskentely seisten taitaa sopia aikas moneen hommaan, sellaiseenkin mitä,ei tule ajatelleeksi :)

   Poista
 15. Kaunis sulkakukkaro! Istuen ompelen, mutta nousen välillä aina ylös silittämään ompeleen ja sauman. Leikkaaminen käy istuen ja joskus seisten. Olen kokenut tämän vaihtelun riittäväksi. Tuoli saa olla kyllä aika korkealla kun ompelupöytä on normaalikorkuinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia. Samoin minäkin olen tehnyt, välillä noussut silittämään. Olisi tosiaan mukava, että pöytää voisi hieman laskea mutta alin asento on normaali korkeudella.

   Poista
 16. Kauniit pikkuset työt. Tuo seisovaltaan ompelu on tosi hankalaa. Ei saa kunnollista otetta työhön.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Kyllähän se istuviltaan ompelu helpommin sujuu :)

   Poista
 17. Jos huomaat vielä viestin, niin kysyisin, onko Skarsta tukeva ommellessa? Itse mietin samaa ratkaisua ompelukoneelle ja samumurille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla toiminut ihan ok. Ompelukoneeni on todella painava ja alkuun pelkäsin, että pöytä ei kestä sen painoa mutta vielä ei ole rämähtänyt eikä keikahtanut. Pöytä ei tutise ommellessa mutta vaikea sanoa onko se juurikin koneen painon takia. Luulen että tämä on käytössä aika monella ompelupöytänä. Tällainen kahden jalan systeemi on varmaan hyvä kahdelle koneelle, sillä kulmissa olevat jalat saattaisivat olla tiellä.

   Poista

Paljon kiitoksia kommentistasi :)